Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

L'Academie des dames

Το πρώτο, δηλαδή το παλαιότερο, γνωστό βιβλίο στο οποίο υπάρχουν αναφορές σε σαδομαζοχιστικές πρακτικές, είναι –αν εξαιρέσουμε την Παλαιά Διαθήκη, όπως σημειώνει με χιούμορ η Μάγδα– το L'Academie des Dames, (Η Ακαδημία των Κυριών), το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1660 στη Γαλλία γραμμένο στα λατινικά, υπό τον τίτλο Aloisiae Sigaeae, Toletanae, Satyra sotadica de arcanis Amoris et Veneris.

Αρχικά υποστηρίχθηκε ότι επρόκειτο για ένα χειρόγραφο στα ισπανικά, γραμμένο από τη Luisa Sigea de Velasco, μια πολυμαθή ποιήτρια και κυρία επί των τιμών στη βασιλική αυλή της Λισσαβόνας, το οποίο αργότερα μεταφράστηκε στα λατινικά από τον Johannes Meursius, έναν ουμανιστή γεννημένο το 1613 στο Leiden της Ολλανδίας…

Βέβαια, η απόδοση του L'Academie des Dames στη Sigea ήταν ένα ψέμα, και η ανάμιξη της μορφής του ιστοριογράφου Meursius ένα επινόημα, καθώς, όπως αποδείχτηκε αργότερα, το έργο αυτό γράφτηκε από τον Γάλλο νομικό, ιστορικό και λογοτέχνη Nicolas Chorier.

Ο Chorier  (1612-1692), εκτός από τις ιστορικές του έρευνες σχετικά με την Dauphiné ή Dauphiné Viennois (μια παλιά επαρχία της νοτιοανατολικής Γαλλίας η οποία σήμερα είναι μοιρασμένη στα γεωγραφικά διαμερίσματα Isère, Drôme, και Hautes-Alpes), έγραψε και πολύ τολμηρούς, για την εποχή του, ερωτικούς διαλόγους που κυκλοφόρησαν με τον τίτλο: L'Academie des dames, ou les Sept entretiens galants d'Aloisia.

Το έργο αυτό κυκλοφόρησε σε όλη την ελευθεριάζουσα κοινότητα των αρχών του 18ου αιώνα, γραμμένο στα λατινικά και κάτω από πολλούς και διαφορετικούς τίτλους, και το 1750 μεταφράστηκε στα γαλλικά από τον… ιερέα(!) και συγγραφέα Jean Terrasson, κι έπειτα στα αγγλικά, για να γίνει έτσι γνωστό και στη «γηραιά Αλβιόνα» υπό τον τίτλο A Dialogue between a Married Woman and a Maid.

Το L'Academie des Dames είναι γραμμένο υπό τη μορφή μιας σειράς διαλόγων ανάμεσα στην παντρεμένη εικοσιεξάχρονη Ιταλίδα Tullia και τη νεαρή εξαδέλφη της, Ottavia. Η πρώτη αναλαμβάνει να μυήσει τη δεύτερη στα μυστήρια του έρωτα:

«Η μητέρα σου, μου ζήτησε να σου αποκαλύψω τα πιο απόκρυφα μυστικά του γαμήλιου κρεβατιού και να σε διδάξω πώς να είσαι με τον σύζυγό σου, αλλά και πώς να είναι κι εκείνος με σένα, αγγίζοντας αυτά τα μικρά πράγματα που φλογίζουν τόσο έντονα το πάθος των ανδρών. Αυτό το βράδυ, έτσι ώστε να μπορέσω να σε διδάξω πάνω απ’ όλα σε μια πιο ελεύθερη γλώσσα, θα κοιμηθούμε μαζί στο κρεβάτι μου, για το οποίο θα ήθελα να πω πως έχει την πιο απαλή δαντέλα της Αφροδίτης».

Διδάσκοντας της, λοιπόν, τα μυστικά του έρωτα, η έμπειρη Tullia, ανάμεσα σε πολλά άλλα, συνιστά στη νεαρή Ottavia και τα ερωτικά και… πνευματικά οφέλη του μαστιγώματος… 


Όλες οι εικόνες που παραθέτουμε εδώ είναι από διάφορες παλιές εκδόσεις του L'Academie des dames

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου